Öt Elem: VÍZ



Az Öt elem körforgásában a Víz elem a bezáródás, visszavonulás az elmúlás eleme, évszaka a tél. Ez az időszak szükséges ahhoz, hogy újjászülethessünk, ahogy ezt a természetben is látjuk: ősz után a tél passzivitása következik, majd eljön az új tavasz. A Vízhez kapcsolódó két szervünk és meridiánunk a Hólyag és a Vese. A Vese tárolja az eredendő életenergiánkat, ezért a kínai gyógyászatban egyik legfontosabb szervünk. A testünkben a Víz elemhez tartoznak a csontok, a gerinc és a medence mozgékonysága, a vízháztartás, a hormonrendszer és a nemi szervek, a haj és a hallás és a fül.
A legközelebbi Do-in az Öt Elemmel kurzus óránkon a Víz mély áramlásával és erejével ismerkedünk meg.


Öt Elem: FÉM


 Az Öt elem körforgásában a Fém elem következik, ami a Föld mélyében születik. A Fémhez kapcsolódó két szervünk és meridiánunk a Tüdő és a Vastagbél, funkcióját tekintve a légzés és az ürítés tartozik hozzá. A légzés adja az életünk befogadás-elengedés ritmusát,  a folyamatos kapcsolatot a külvilággal,  a spirituális dolgokkal. A levegő, a szél szabadsága és légiessége jelenti egyrészről a Fém elem könnyedségét.



A vastagbél funkciója a salakanyagok kiválasztása és ürítése, illetve a folyadékfelvétel.  Elválasztja a hasznosat a haszontalantól és amire nincs szükségünk, azt kiüríti a szervezetünkből. Spirituális szinten ennek megfelelője a gyász és az elengedés. És amikor letesszük azokat a dolgokat és terheket, amire nincsen már szükségünk, egyszerűen megszületik a könnyedség. 
Ezek megtapasztalására várlak,  a jövő héten is.


Öt elem: FÖLD

Az Öt elem körforgásában a Tűz táplálja a Föld elemet. Így a Do in az Öt elemmel kurzus következő óráján a Föld elemmel lépünk kapcsolatba.  A Föld ad lábainknak biztos tartást és támaszt, ahogy az embereknek a család. A Föld a családi tűzhely középpontját, melegét és gondoskodását nyújtja, azt a védelmet és szeretetet, amivel az anya öleli át gyermekét.

 Ugyanez a gondoskodás önmagunkban, magunk felé is jelen van, ez adja önbizalmunkat. Ha mások felé is jelen van, ez tesz minket együttérzővé.  Ezen kívül a praktikus gondolkodás, a szervezőkészség is mutatja a kiegyensúlyozott Föld elemet életünkben. Évszaka a nyárutó, a betakarítás ideje, életkora a felnőttkor, a családalapítás időszaka. Íze az édes. A gyomor, a lép és hasnyálmirigy tartoznak hozzá, mint meridiánok és szervek.
Várlak jövő héten is, amikor megkeressük ezt a stabilitást Önmagunkban és a Földdel.